, ,

De magie van een professioneel trainingsacteur

professioneel trainingsacteur

Oh nee, alsjeblieft geen rollenspel! Ken je dat? De eerste reactie van je medewerkers als je ze vertelt dat ze rollenspellen krijgen in een training. Waarom is de weerstand op het simuleren van gesprekken met acteur zo groot? Wij begrijpen daar helemaal niets van.. of eigenlijk best wel een beetje…. De magie van een professioneel trainingsacteur ontbreekt.

Trainingsacteurs worden niet altijd maximaal benut in trainingen. Het traditionele rollenspel tussen acteur en medewerker wordt vaak als ‘ver van de realiteit’ beschouwd. Daarnaast voelt niet iedereen zich comfortabel om ten overstaande van een groep collega’s lastige gesprekken op te voeren. Het wordt een gekunstelde situatie en deelnemers zijn vaak zelf onvoldoende voorbereid op het inbrengen van relevante praktijkcasuïstiek. Maar hoe dan wel?

De kunst van acteren

De kunst van acteren in het bedrijfsleven is echter veel meer dan alleen de bedrijfscontext leren kennen. Trainingsacteurs zijn deskundige improvisatoren die geloofwaardige personages en in-het-moment ervaringen kunnen creëren. Het echt laten leven van praktijksituaties, waardoor medewerkers die in het rollenspel zitten, vergeten dat ze met een trainingsacteur te maken hebben, is een kunst op zich.

Bij Buro Heron werken we met door de wol geverfde trainingsacteurs die situaties weten te creëren zodat deelnemers interacties kunnen oefenen alsof ze echt zijn. Een facilitator kan, samen met de toehoorders, zorgen voor haarscherpe observaties en zinvolle feedback op basis van wat het gespeelde personage voelde en hoe de deelnemer hierop inspeelde. Zo geven we deelnemers inzicht in hun eigen handelen in vaak uitdagende situaties.

De magie van een professioneel trainingsacteur

Tuurlijk weten wij dat trainingsacteurs er doorgaans bij deelnemers minder goed van afkomen. Omdat zij niet op de juiste wijze worden ingezet. De trainingsacteurs zijn onvoldoende voorbereid op de sentimenten die spelen bij de organisatie. Of hebben weinig kennis en branche ervaring waardoor ze ongeloofwaardig overkomen. Het kan daarnaast ook gebeuren dat de trainingsacteur wordt ingevlogen, zonder dat er een voedingsbodem is gecreëerd door de facilitator om te experimenteren met nieuw gedrag. Denk aan veiligheid en openheid in de groep. Dan krijg je een middelmatigheid waar niemand op zit te wachten. Zonde! De trainingsacteur wordt een karikatuur van zichzelf, of althans van degene die hij/zij speelt. Bij Buro Heron werkt dat anders.

Het vraagt meer dan uitstekend acteertalent- en vaardigheden, namelijk een uitstekende houding en dat weten onze professioneel trainingsacteurs als geen ander. Hiermee bedoelen we: de trainingsacteur kan op natuurlijke wijze openstaan voor interpretatie. We zetten bevlogen professionals in die de rol van trainingsacteur net zo gaaf en belangrijk vinden als het regisseren van een theaterstuk of het spelen in een film met Linda de Mol. Zij zorgen voor magie tijdens een training. Real life situaties worden op herkenbare wijze én in samenspel met de deelnemers uitgewerkt. Het vraagt ook nog wat meer om als trainingsacteur succesvol te kunnen optreden.

Het succes van een goede voorbereiding

Voorbereiding is een sleutel tot succes. Dit betekent een gedegen briefing tussen opdrachtgever, facilitator en trainingsacteur, waarin de leerdoelen worden besproken. Vergeet daarbij ook niet de deelnemers te betrekken. Zij dienen vooraf helder te hebben wat hun persoonlijke praktijkuitdagingen zijn en brengen relevante casuïstiek in waarmee ze willen oefenen. Het gaat tenslotte om het leerproces van de deelnemers. Het kan nooit de bedoeling zijn dat de aandacht wordt gevestigd op het ijzersterke acteerwerk van de trainingsacteur of dat er vooral hard gelachen wordt om de rol die de acteur op zich neemt. Dan ga je voorbij aan de leerimpact.

De leervorm is bepalend

Het is anno 2019 en in de afgelopen jaren is het traditionele rollenspel in ontwikkeling geweest. De magie was daar een beetje uit zullen we maar zeggen. Er zijn veel mogelijkheden om op een laagdrempelige manier met trainingsacteurs vaardigheden te oefenen en te experimenteren met nieuw gedrag. We geven je graag een aantal eigentijdse leervormen waarbij een professioneel trainingsacteur wordt ingezet en die wat ons betreft impact verhogend zijn:

Fishbowl

De fishbowl is handig voor het behandelen van” hot topics “of het delen van ervaringen vanuit verschillende perspectieven. Wanneer een kleine groep medewerkers (3-4) in het midden een klantgesprek of projectoverleg nabootsen, zitten de overige deelnemers er in een kring omheen. Deze zogeheten fishbowl helpt knelpunten in gespreksvaardigheden transparant te maken en complexe cases samen op te lossen. Er blijft één stoel open voor een bezoeker (lees: de deelnemers die de buitenkring vormen en niet deelnemen aan het gesprek).

Het vraagt dus alertheid en sterke luistervaardigheden van de rest van de groep om in te grijpen op het moment dat iemand een ander perspectief, een andere emotie of andere wending in het gesprek wil inbrengen. De trainingsacteur speelt bijvoorbeeld de klant of kan als moderator optreden tijdens het gesprek. Deze werkvorm is zeer krachtig als je de gehele groep op een dynamische manier wilt betrekken bij het leerproces én je de controverse op wilt zoeken.

Improvisatietheater

In een Improvisatietheater voeren 2 trainingsacteurs herkenbare sketches uit die op maat zijn geschreven voor je organisatie. Thema’s als klantfocus, samenwerken, kennisdeling, wendbaarheid (of elk ander onderwerp) worden door de acteurs in scripts uitgewerkt met het jargon uit je organisatie. Lekker herkenbaar voor de doelgroep. Voorbeelden worden neergezet waarbij het publiek (de medewerkers) zelf regie voert op de gesprekken om zo te experimenteren en te leren van elkaar.

Dit proces wordt begeleid door een professionele regisseur. Het is een laagdrempelige manier om een ieder te betrekken bij een voor jouw organisatie relevant thema. Het brengt humor, vakinhoud en sociale vaardigheden samen. Het improvisatietheater kan vanaf 30 deelnemers tot zeer grote groepen en is zeer interactief door de catchbox die naar elkaar wordt toegespeeld.

Praktijksituaties in Virtual Reality

Om echt impact te maken bij je deelnemers, geef je ze een Virtual Reality bril. Virtual Reality haalt je even helemaal uit je dagelijkse omgeving en je hebt 100% aandacht van je deelnemers. De manier van leren verandert in een snel tempo. Organisaties focussen zich op het leren van 21e eeuw vaardigheden, zoals Design Thinking, Digital Literacy, sociale en culturele vaardigheden en zelfregulatie. De inzet van leerplatforms, nudges, moocs en VR wordt steeds vaker gedaan.

In een Virtual Reality Experience kun je werken met verschillende scenario’s die op maat gemaakt zijn. Ook meet je het gedrag van de deelnemers door de keuzes die ze maken in de VR Experience. Met VR breng je de praktijk, klassikaal leren en ontwikkelen samen in een andere vorm. Zo ontwikkelen deelnemers zich wanneer ze willen, waar ze ook zijn.

Uiteraard zetten wij VR niet stand-alone in, maar altijd in combinatie met een workshop of training. Hoe leuk is het dat de deelnemers de trainingsacteurs uit de VR experience vervolgens in levende lijve ontmoeten!

Voor het geven van de meest effectieve, inspirerende en impactvolle training, is het essentieel om te vertrouwen op de kwaliteit, inzet en houding van de professioneel trainingsacteurs. Wel met de juiste voorbereiding, gebruikmakend van eigentijdse leervormen.

Wil jij de magie van onze professioneel trainingsacteurs, Angelique, Carmen, Jeremiah, Jos of Rick ervaren en weten hoe zij een impactvolle ervaring verzorgen bij jouw deelnemers? Neem gerust contact met ons op voor referenties.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.