Train creatief denken

Een raadseltje: op welk nummer staat deze auto geparkeerd?

Parkeren thumbnail als raadsel

Weet je het niet? Vraag het eens aan een kind van 6. Die heeft de oplossing gemiddeld binnen 20 seconden*. De oplossing is namelijk simpel: draai de tekening maar om. Zie hier: je bekijkt de situatie eens van de andere kant, en je uitdaging is opgelost. Dat komt omdat kinderen creatiever denken dan volwassenen. Creatief denken is een skill waar je mee wordt geboren, maar die je moet blijven trainen om uitdagingen op te kunnen lossen. Hoe je dat doet, vertellen we je in deze blog.

Download de Learning Bite Challenge je creativiteit

Wat is creatief denken?

Creatief denken is een van de 21ste eeuwse vaardigheden om succesvol met verandering om te gaan. Je werk verandert van jaar tot jaar en van dag tot dag. Één ding weet je zeker: niets blijft hetzelfde voor altijd. Daarom is het fijn als je uitdagingen creatief kunt benaderen. Maar wat is dat dan, creatief denken?

Als je creatief denkt, dan heb je het vermogen om patronen te doorbreken. Je kunt dan nieuwe connecties leggen tussen verschillende concepten of ideeën. Zo creëer je een oplossing die er eerder nog niet was.

Creatief denken bestaat uit 3 samenhangende elementen:

  • Out-of-the-box denken: je trekt voor de hand liggende oplossingen in twijfel.
  • Innovatief zijn: je bent origineel en onconventioneel als je nadenkt over uitdagingen. Zo creëer je naast oplossingen voor bestaande problemen ook nieuwe concepten die je verder onderzoekt.
  • Risico’s nemen: je durft ideeën te bedenken waarvan nog niet zeker is dat ze succesvol zijn. Je test in de praktijk of je idee slaagt.

Waarom zou je creatief denken verbeteren op de werkvloer?

Terug naar het raadsel: kinderen ontdekken snel op welk nummer de auto geparkeerd staat omdat hun creativiteit niet geremd wordt. De meeste volwassenen bijten zich stuk op frustrerende logische analyses voordat ze letterlijk zien hoe het anders kan. Dat komt omdat logica vanaf de basisschoolleeftijd veel meer getraind en beloond wordt dan creatief denken. Terwijl creatief denken enorm helpt om uitdagingen snel en succesvol op te lossen in professionele situaties.

Creativiteit is een belangrijke vaardigheid voor hard skills zoals beleidsvorming, onderzoek en projectmanagement. Creatieve beleidsvormers zijn beter in het verminderen van bureaucratie. En creatieve projectmanagers bedenken meerdere manieren om hun projecten sneller en effectiever te laten slagen.

Maar ook voor soft skills is creativiteit belangrijk. Want wanneer je een relationeel probleem hebt met een klant of met een collega, dan win je vaak een hoop harten met een creatieve oplossing. Een succesvol bedrijf als bol.com is bijvoorbeeld enorm in waardering gestegen bij ontevreden klanten toen ze creatieve middelen als wenskaartjes en kleine cadeautjes inzetten om relaties te herstellen. Een attentie van een paar euro bleek een veel betere oplossing dan vervanging van een product zonder bijgaand berichtje of uren bellen met een dure klantenservicemedewerker.

Zijn creatieve denktechnieken belangrijker dan logisch nadenken?

Logica en creatief denken zijn verschillende belangrijke vaardigheden. Ze bestaan naast elkaar en vullen elkaar aan. Maar in veel opleidingen, trainingen en traineeships is de focus op logica veel groter dan de focus op creativiteit. Het zit zelfs in ons taalgebruik. Hoe veel vaker hoor je niet: ‘duh, dat is logisch toch! dan ‘wow, wat creatief van je!’.

Je doet er als organisatie goed aan om beiden te trainen. Veel L&D-afdelingen weten goed hoe ze logische skills moeten trainen. Effectieve creatieve werkvormen integreren in een traineeship is vaak lastiger. Want hoe weet je of je de gewenste skills echt aanleert? Het is dus slim om daar een ervaren trainer voor in te schakelen.

e-paper challenge je creativiteit

Wat voegt out of the box denken toe aan je organisatie?

Creativiteit levert je organisatie veel voordelen op. Sterker nog, het kost je organisatie een hoop energie en omzet als je trainees of medewerkers niet creatief zijn. We geven je 5 voordelen van creatief denken voor jouw organisatie:

  • Innovatie: Creatief denken draagt bij aan het ontwikkelen van nieuwe producten, diensten en processen die helpen je te onderscheiden van je concurrentie. Dit verbetert je waardepropositie voor klanten.
  • Probleemoplossing: Creatief denken helpt bij het oplossen van complexe problemen waarvoor traditionele oplossingen niet effectief bleken. De creatieve denkskill leidt tot nieuwe manieren om problemen te benaderen en op te lossen, wat leidt tot betere resultaten voor je organisatie.
  • Efficiëntie: Creatief denken kan bijdragen aan het ontwikkelen van efficiëntere werkwijzes, die tijd en middelen besparen. Zo verhoog je de productiviteit van je organisatie.
  • Motivatie: Creatief denken draagt bij aan de ontwikkeling van een werkomgeving die stimulerend is, omdat werknemers worden aangemoedigd om nieuwe ideeën en oplossingen voor te stellen. Dat zorgt voor een positieve werkcultuur, en dat verhoogt de motivatie van medewerkers.
  • Concurrentievoordeel: Je creëert concurrentievoordeel voor je organisatie door het vermogen om nieuwe diensten te ontwikkelen die de behoeften van klanten beter vervullen.

Is iedereen creatief?

Het korte antwoord op de vraag of iedereen creatief is, is ‘ja’. Zelfs mensen die zichzelf niet creatief noemen kunnen zich meestal wel vinden in woorden als ‘innovatief’ of ‘inventief’. Studies laten zien dat creativiteit een aangeboren eigenschap is. Je omgeving en je ervaringen bepalen deels in hoeverre je creativiteit ontwikkelt wordt. Als je niet uit een creatieve omgeving komt, kun je je creativiteit op latere leeftijd nog trainen en ontwikkelen.

Creatief denken is vooral ook belangrijk om te trainen in traineeships. Als je trainees de juiste skillset geeft om creatief en inventief te leren denken, dan weet je zeker dat je bedrijf goed reageert op toekomstige uitdagingen. Want de trainees van vandaag zijn de leiders van morgen. Voor veel trainees is het een verademing als ze merken dat creatieve talenten, naast logische, worden gewaardeerd in een organisatie.

Hoe train je creatief denken in organisaties?

Creatief denken ontwikkel je door:

  • het aanmoedigen van experimenten
  • het stimuleren van de verbeelding
  • het aanbieden van complexe uitdagingen

Het aanleren van creatief denken kun je individueel of in groepsverband doen. Samenwerken met anderen is bijvoorbeeld een goede bron voor creatief denken. Goed begeleide samenwerking geeft een brede uitwisseling van perspectieven en leermomenten. En dat kan leiden tot nieuwe ideeën en bijzonder mooie oplossingen.

Een aantal technieken die kunnen worden gebruikt om creatief denken te stimuleren zijn bijvoorbeeld brainstormsessies, mindmapping of het stellen van “wat als”-vragen. Deze technieken helpen de creativiteit van je trainees flink aan te slingeren.

Creatief denken en brainstormmethoden: pak het professioneel aan

Als je creativiteit op de werkvloer traint, is het vooral belangrijk dat de werkvormen aansluiten bij de werkpraktijk van trainees. Ga verder dan het simpele ‘hoe denk je creatief’. Een goed traineeship focust ook op hoe trainees hun creatieve denkproces kunnen toepassen in hun dagelijks werk. Wat werkt, voor wie, en in welke omstandigheden?

Zeker weten dat creatief denken op de juiste manier wordt getraind in jouw organisatie? Laat je trainees dan trainen door Buro Heron.

En zin om zelf creatief aan de slag te gaan? Download de Learning Bite Challenge je creativiteit.  Die zit bomvol met effectieve creatieve opdrachten die je meteen kunt uitvoeren. Denk aan freewriting, freedrawing of zelfs een brainless moment.

Iedere werkvorm heeft een handige QR-code die je zo naar de juiste oefening stuurt. Print ‘m uit en hang ‘m op de koelkast van je kantoor, zodat iedereen op zijn eigen tijd even een creatief momentje kan nemen. Of mail ‘m rond naar iedereen die wel een creatief momentje kan gebruiken.

Let’s do this!

*Bronnen:

https://www.insider.com/hong-kong-school-puzzle-stumps-adults-2015-6

https://www.theguardian.com/science/2015/jun/08/did-you-solve-it-are-you-smarter-than-a-hong-kong-six-year-old

https://www.hln.be/bizar/waarom-lossen-kinderen-dit-raadsel-gemakkelijk-op-en-volwassenen-niet~a34fa14a/

LinkedIn
Instagram