Zelforganisatie

Verantwoordelijkheid Geven en nemen. Wie durft?

zelforganisatie

Zelforganisatie. Een organisatievorm waarin vrijheid én verantwoordelijkheid zo veel mogelijk in teams is belegd. Medewerkers die verantwoordelijkheid nemen. Eigenaarschap tonen. De klant écht centraal stellen. Zelf beslissingen durven nemen. Teams die kosten besparen. Assertief zijn. Die gelukkig zijn in hun werk. Talenten optimaal benutten. Minder regels, managers en bureaucratie. Het klinkt allemaal heel erg aantrekkelijk. Zeker als dit allemaal het gewenste resultaat oplevert zoals: een hogere klanttevredenheid, hogere NPS, hogere medewerkerstevredenheid en betrokkenheid, lager ziekteverzuim, meer werkgeluk, vergrootte wendbaarheid, hogere productiviteit en continuïteit van de organisatie. Bijna ‘to good to be true’. Waarom zou je er niet aan beginnen zou je jezelf hardop kunnen afvragen.

Waardevolle praktijkvoorbeelden

In deze whitepaper onderzoeken we zelforganisatie. Wat is het precies? Welke ervaringen zijn er mee opgedaan? En wat kun je hiervan leren? Naast het onderzoek en praktijkervaring, hebben we ook een aantal koplopers op het gebied van zelforganisatie geïnterviewd:
Klaas Ariaans, managing director van ABN AMRO Personal Banking, René Verweijmeren, Veranderspecialist BrabantZorg en Linda Lemmens, organisatieadviseur Avans Hogeschool.

Vijf redenen om voor zelforganisatie te kiezen

Eerst staan we kort stil bij twee termen die vaak door elkaar gebruikt worden: zelforganisatie en zelfsturing. Daarna maak je kennis met de drie organisaties en hun reden waarom ze voor zelforganisatie hebben gekozen. In hoofdstuk 3 lees je de vijf redenen waarom organisaties vandaag de dag voor zelforganisatie kiezen. Vervolgens hebben we alle succesfactoren vanuit de cases voor je op een rij gezet.

En zoals bij elke verandering krijgen ook onze koplopers te maken met verwachte en onverwachte dynamiek. Ook deze ervaringen delen ze graag met je.

Tot slot kun je een quick scan voor je eigen organisatie maken op het gebied van zelforganisatie. Dagelijks ervaren wij dat alle teams en organisaties anders zijn (gelukkig maar;-). Er is dus ook niet één manier om zelforganisatie te implementeren. Kortom: laat deze whitepaper je inspireren met voorbeelden en vind je eigen sleutels tot zelforganisatie.

Whitepaper

Zelforganisatie header met vrouw achter laptop