Wat gebeurt er als je actief traint op interne profilering?
Roel: Als trainees meer vanuit verwondering in verbinding treden met hun collega’s of leidinggevende, kunnen ze meer voor elkaar krijgen. Denk aan persoonlijke groei, vakinhoudelijke ontwikkeling en je positief constructief profileren in een nieuwe omgeving. Je personal branding dus. Hier kan je goed in begeleid worden.
Wat levert het de organisatie op wanneer een trainee initiatiefrijker is?
Wanneer een trainee daadkrachtiger en initiatiefrijker is draagt dat sowieso bij aan meer openheid in organisaties en leidt dit ongetwijfeld tot ‘nieuwe situaties’ die goed of minder goed uitpakken. Het maakt een organisatie wendbaarder als hun medewerkers steeds weer met nieuwe ogen naar werkprocessen kunnen kijken. Dat is goed voor beginnende medewerkers, en ook voor mensen die er al langer werken.
Een trainee is bij uitstek iemand die met nieuwe ogen kijkt. We proberen trainees te helpen bij het doorbreken van ingesleten organisatiepatronen. Door goede training leren ze daar niet te lang mee te wachten. Ze worden aangemoedigd om juist naar voren stappen met hun ideeën. Door de juiste training krijgen trainees de bril aangereikt om op een leerzame manier te kijken. Ze leren te analyseren wat ze opvalt aan de organisatie en de omgevingsdynamiek waar ze in terecht zijn gekomen. Dat legt de basis voor iedere wendbare, lerende organisatie.
Wat voor leerproces gun jij trainees?
Elkaar en daarmee ook zichzelf beter leren kennen. Bij de traineeships die wij aanbieden, is er altijd een waardevolle tweedaagse waar trainees vooral veel delen. Het mooiste vind ik dat er herkenning en erkenning is van uitdagingen waar deze jonge mensen mee te maken hebben. Als trainer ben je gespreksleider en leermeester. We hebben het over hoe moeilijk het kan zijn aan een organisatie te wennen, en het leren aanpassen aan die nieuwe omgeving.
Wat doe je dan in de praktijk?
We werken persoonlijke situaties goed uit. Daarmee zorgen we voor kruisbestuiving. De problemen van de één raken bijna altijd de uitdagingen van de anderen. Je helpt ze daarmee optimaal. Alles komt dan immers aan de orde: angsten, overtuigingen, karakter, verbaal vermogen, context begrijpen en daarmee effectiever interveniëren. En trainees aanmoedigen om scheper/intensiever met elkaar bezig te zijn tijdens een sessie. Ze leren verantwoordelijkheid nemen om écht naar elkaar te luisteren en elkaar te helpen.
Wat trainees vooral nodig hebben in hun ontwikkeling is dat we aan de slag gaan met voorbeelden uit hun eigen werkomgeving. Los van alle speelse vormen zoals een game, teambuilding experience of theoretische modellen is dat een must, aldus André. Een krachtige werkvorm is de zogeheten skill gym waarin ze aan de slag gaan met een trainingsacteur. Tegelijk vindt er een intervisiesessie plaats waarin gebruik gemaakt wordt van de collectieve intelligentie uit de groep, zodat vanuit verschillende invalshoeken een uitdaging met elkaar wordt opgelost. Dit versterkt de sfeer en de openheid in zo’n traineegroep enorm.