Trainees staan aan het begin van hun carrière. Ze bruisen van energie en de ambitie spat ervan af. Het is in hun nieuwe rol bij een eerste werkgever belangrijk zichzelf te kunnen profileren. Als je je profileert, presenteer je je op een constructieve wijze in de organisatie. Je richt je actief op je ambities en je kwaliteiten. Dat vereist een goed zelfbeeld, een zekere mate van zelfvertrouwen en ook slim gebruik van digitale hulpmiddelen.

Allemaal prachtig, maar profileren vraagt om een stap naar voren. Hebben trainees wel de lef, de moed om hulp te vragen en die stap naar voren te zetten? Laten ze zich meeslepen op jeugdig bravoure, omdat ze nog niet weten wat ze niet weten? Of stellen ze zich juist bescheiden op als het gaat om zichzelf positioneren bij hun nieuwe werkgever en collega’s?

Twee trainers aan het woord

Hoe train je trainees op intern profileren? We vragen twee ervaren trainers van Buro Heron, Roel Bonten en André Prins, hoe je trainees het best kan begeleiden bij het vormgeven van hun identiteit op de werkvloer.

Wij, bij Buro Heron, hebben de indruk dat trainees zich vaak te bescheiden opstellen als het gaat om zichzelf intern positioneren. André en Roel, hoe kijken jullie naar de profilering van trainees op de meeste werkvloeren, als ze daar niet bij begeleid worden?

Volg een handmatig toegevoegde link

Zijn trainees in staat hun eigen traineeship/loopbaan vorm te geven?

Mede door de arbeidsmarkt, de rol van FOMO (Fear of Missing Out) en social media, missen sommige trainees realiteitsbesef en denken in korte tijd carrière te maken. De generatie Z is opgevoed met grote focus op individualisme en presteren. Dit nemen ze mee op de werkvloer. Ze willen laten zien dat ze ambitie hebben, en zijn daarom soms overambitieus. Hier speelt ook omgevingsdynamiek een rol, aldus André; sommige trainees worden intensief begeleid en hebben hulpbronnen zoals een betrokken leidinggevende of HR adviseur tot hun beschikking. Anderen missen dat, waardoor ze meer ‘in het diepe worden gegooid’ of aan hun lot worden overgelaten.

De moed om lastige situaties bespreekbaar te maken en dit ook kunnen of willen, valt of staat ook met je achtergrond, karakter en ervaring. Die verschilt per trainee. De meeste trainees hebben wel één ding gemeen: ze hebben nog weinig ervaring als het gaat om een effectieve manifestatie, je goed intern kunnen profileren in een zakelijke omgeving.

Roel vult aan: Het bespreekbaar maken van kansen, mogelijkheden of een fris idee is soms spannend. Zeker als het traineeship niet matcht met verwachtingen die je vooraf hebt opgebouwd. Op jonge leeftijd hebben veel mensen nog niet leren omgaan met tegenslag. Daar moet je dus goed in begeleid worden. Ik gun trainees dat zij deze zaken constructief en vanuit verwondering bespreekbaar durven maken. Een traineeship heet niet voor niets een traineeship: het is bij uitstek de vrijplek om te mogen leren. Vooral ook leren hoe je je intern profileert. En het is geweldig om daar bij te mogen helpen.

Trainees

Wat gebeurt er als je actief traint op interne profilering?

Roel: Als trainees meer vanuit verwondering in verbinding treden met hun collega’s of leidinggevende, kunnen ze meer voor elkaar krijgen. Denk aan persoonlijke groei, vakinhoudelijke ontwikkeling en je positief constructief profileren in een nieuwe omgeving. Je personal branding dus. Hier kan je goed in begeleid worden.

Wat levert het de organisatie op wanneer een trainee initiatiefrijker is?

Wanneer een trainee daadkrachtiger en initiatiefrijker is draagt dat sowieso bij aan meer openheid in organisaties en leidt dit ongetwijfeld tot ‘nieuwe situaties’ die goed of minder goed uitpakken. Het maakt een organisatie wendbaarder als hun medewerkers steeds weer met nieuwe ogen naar werkprocessen kunnen kijken. Dat is goed voor beginnende medewerkers, en ook voor mensen die er al langer werken.

Een trainee is bij uitstek iemand die met nieuwe ogen kijkt. We proberen trainees te helpen bij het doorbreken van ingesleten organisatiepatronen. Door goede training leren ze daar niet te lang mee te wachten. Ze worden aangemoedigd om juist naar voren stappen met hun ideeën. Door de juiste training krijgen trainees de bril aangereikt om op een leerzame manier te kijken. Ze leren te analyseren wat ze opvalt aan de organisatie en de omgevingsdynamiek waar ze in terecht zijn gekomen. Dat legt de basis voor iedere wendbare, lerende organisatie.

Wat voor leerproces gun jij trainees?

Elkaar en daarmee ook zichzelf beter leren kennen. Bij de traineeships die wij aanbieden, is er altijd een waardevolle tweedaagse waar trainees vooral veel delen. Het mooiste vind ik dat er herkenning en erkenning is van uitdagingen waar deze jonge mensen mee te maken hebben. Als trainer ben je gespreksleider en leermeester. We hebben het over hoe moeilijk het kan zijn aan een organisatie te wennen, en het leren aanpassen aan die nieuwe omgeving.

Wat doe je dan in de praktijk?

We werken persoonlijke situaties goed uit. Daarmee zorgen we voor kruisbestuiving. De problemen van de één raken bijna altijd de uitdagingen van de anderen. Je helpt ze daarmee optimaal. Alles komt dan immers aan de orde: angsten, overtuigingen, karakter, verbaal vermogen, context begrijpen en daarmee effectiever interveniëren. En trainees aanmoedigen om scheper/intensiever met elkaar bezig te zijn tijdens een sessie. Ze leren verantwoordelijkheid nemen om écht naar elkaar te luisteren en elkaar te helpen.

Wat trainees vooral nodig hebben in hun ontwikkeling is dat we aan de slag gaan met voorbeelden uit hun eigen werkomgeving. Los van alle speelse vormen zoals een game, teambuilding experience of theoretische modellen is dat een must, aldus André. Een krachtige werkvorm is de zogeheten skill gym waarin ze aan de slag gaan met een trainingsacteur. Tegelijk vindt er een intervisiesessie plaats waarin gebruik gemaakt wordt van de collectieve intelligentie uit de groep, zodat vanuit verschillende invalshoeken een uitdaging met elkaar wordt opgelost. Dit versterkt de sfeer en de openheid in zo’n traineegroep enorm.

Gun je trainees goede training

Eerder schreven we een artikel over een duurzaam traineeship vanuit de 21e eeuwse vaardigheden. Een van de modules die we daarin aanbieden is Intern en extern (digitaal) netwerken. Ook hierin leren we trainees zichzelf intern te profileren, hun talent niet te verstoppen en zichzelf naar voren te schuiven.

Jouw trainees ook trainen op intern profileren? Neem contact op met Buro Heron.

Waaier met alle vaardigheden van de 21e eeuw erin
LinkedIn
Instagram