, ,

Hoe Vuurzaam is jouw team?

Teamontwikkeling

Maandagochtend 06:00 uur in de ochtend. Vroeg? Welnee, ik heb een fantastische dag voor de boeg! Op weg naar Limburg om samen met mijn collega’s Harrie en Freek een waanzinnig mooie kick-start te verzorgen voor ruim 50 medewerkers van een bank.

Een commercieel vuur in 90-dagen

Het thema van het traject bij deze bank is: “Een commercieel vuur in 90-dagen”. Over welk vuur hebben we het dan eigenlijk? Het vuur van de bank? Het team? Een persoonlijke vuur? En hoe wakker je dat vuur aan bij jezelf? Of brandt het al vurig bij jou? Het kan ook zijn dat het vuur gedoofd is of nog net een waakvlammetje is. Allemaal vragen die tijdens deze kick-start op een wel heel bijzondere wijze werden beantwoord, namelijk middels een Vuursessie.

Elementen van vuur

Laten we eerst eens kijken naar de benodigde elementen om vuur te kunnen maken. De groep werd de vraag gesteld: “Wat is er nodig om vuur te maken?” Het zou makkelijk zijn om direct de aansteker te pakken. Dat is zo jaren ’80. Nee, anno 2018 gaan we zelf leren hoe vuur te maken!

De ingrediënten: brandstof, zuurstof en ontsteking. Enige vorm van enthousiasme helpt! Met niet meer dan een ontstekingssteen en wat de natuur ons geeft, zou je heel snel vuur kunnen maken…. Een ding is dan wel belangrijk gebleken: goed luisteren. We gaan aan de slag!

Langzamer blijkt sneller

Het is geweldig om te zien dat met de gedrevenheid en enthousiasme in deze groep er sowieso vuur te ontdekken is. Er barst direct een competitiestrijd los en men gaat volop in de actie. Wat is dat toch met ons mensen, die drang om de eerste, de beste te willen zijn. Als een dolle gingen medewerkers op zoek naar materialen om vuur te ontsteken. Bladeren en takken werden bij elkaar gesprokkeld. Zakdoekjes werden tevoorschijn gehaald, de dennenappels uit het restaurant, die eigenlijk als decoratie dienden, moesten het ontgelden en zelfs een tampon kwam er aan te pas (die blijken namelijk erg goed te kunnen branden).

Er was heel snel vuur. Het vuur was ook net zo snel weer gedoofd. Was het slim om ongeveer alles in bereik op het vuur te gooien? Moest er ook niet iemand het vuur aanwakkeren? “Hoeveel tijd hebben we nog”?, vraagt iemand. “Geen idee”, zei een collega. De ander commandeerde vurig vanuit betrokkenheid dat er meer droge bladeren moesten komen en hup, het team rende het bos weer in. “Ja, de tijd is om”…”Ja maar, we hebben nog geen vuur…”, hoorde je zeggen uit een van de groepen.

Time-out

De spelleider Johan, stopte het spel. Even reflecteren. Wat gebeurde er precies? De eerste groep mocht beginnen. “We hadden niet echt een plan, wel heel snel vuur, maar ja dat is weer uit”. De andere groep had vuur, maar hadden wel drie subgroepjes gevormd om met meerdere personen vuur te maken. Dat was niet helemaal de bedoeling van samenwerken. De derde groep had vuur, maar nauwelijks materiaal om het vuur brandend te houden.

Een waardevolle vuursetting

Een plan was handig geweest. Zo ook wellicht iemand die goed had opgelet bij de instructie en snel vuur wist te maken. Misschien een duidelijke rolverdeling; wie is goed in wat? Iemand vond ook dat er beter naar elkaar geluisterd moest worden. Zij vond dat de groep als een kip zonder kop door het bos ging rennen. En de tijd was ook wel een dingetje.

Nog even de reflectietips op een rij:
• Een vuurplan met een duidelijke rolverdeling; check
• Naar elkaar luisteren; check
• Tijdbewaking; check
• Samenwerken; dubbelcheck

Op naar de volgende opdracht, want met deze reflectietips moet het vuurproces beter gaan. Alle drie de groepen kregen het voor elkaar om vuur te maken, maar was het vuurzaam genoeg? Tijd voor een reflectiemoment. Wat ging goed, wat kan beter, wat nemen we mee naar de laatste challenge? Een uitdaging om in stilte (dus zonder te praten en dat is toch moeilijk voor sommigen) een zo hoog mogelijk vuur te maken wat net zo lang blijft branden totdat het draadje knapt. Hier ging het om meer dan alleen vuur maken.

De kracht van vuur is de kracht van samen

Dat vuur warmte geeft wisten we al. Maar wat doen we ermee? Vuur verbindt en vraagt om een duidelijke focus. Zonder plan geen vuur, immers een vlam is nog geen vuur. Het is een prachtige metafoor om teamprocessen bloot te leggen. Vuur maken geeft energie, is spannend en krijg je niet zomaar voor elkaar. Het heeft de juiste brandstof en zuurstof nodig om te kunnen vlammen. Maar stel je elkaar wel eens de vraag: “Wat is er nodig om ons doel te bereiken?”, of “Welke ruimte geven we elkaar om ieders kwaliteiten maximaal in te zetten?”.

Een ieder mocht vertellen hoe hij of zij ging bijdragen aan het commerciële vuur en mocht ook delen wat ze graag achter wilde laten. Wat een openheid en kwetsbaarheid. Een cadeautje voor de facilitators. Het vuur was aangewakkerd bij iedereen!

Vuurzaam Duurzaam

Gedurende de rest van de dag werd het vuur door de medewerkers met aandacht bewaakt, gevoed, opgestookt. Medewerkers voelden zich verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat het vuur bleef branden. Mensen werden er naartoe getrokken om op te warmen, bij te komen of even een ander gesprek te voeren met een collega dan gebruikelijk. Mooi om te ervaren.

Aan het eind van de dag besloot een medewerker ons rondom het vuur toe te zingen, begeleid op zijn gitaar. Wat een lef. Een ontroerend en gaaf moment was dat. Een prachtige afsluiting van een vurige kick-start!

Wil jij ook het vuur in jezelf en binnen je team weer aanwakkeren? Ben jij ook op zoek naar een waardevolle vuursetting? We delen graag onze ervaringen met deze vuurmethodiek. Neem gerust contact met ons op. 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.