, , ,

Diversiteit, omarm het verschil!

Diversiteit

Angelique Dorrestijn maakt theatervoorstellingen, acteert binnen trainingen en ontwikkelt en voert workshops uit voor Buro Heron. Hierin is ze altijd op zoek naar wat mensen verbindt en vanuit echte oprechte nieuwsgierigheid en kwetsbaarheid deze verbinding aan te gaan. Vooral niet te veel nadenken en te snel conclusies te trekken, maar zichzelf echt verplaatsen in de ander om diegene zo goed mogelijk te kunnen begrijpen. “Want laten we eerlijk zijn, niemand is hetzelfde dus divers zijn we al” is haar conclusie. Maar hoe omarmen we het verschil en gaan we voor diversiteit? Onlangs heeft zij samen met een collega de theatervoorstelling Manwijven gemaakt. Lees hier haar blog over haar theatervoorstelling over diversiteit van mannen en vrouwen.

Manwijven

De theatervoorstelling ‘Manwijven’ gaat over diversiteit. Althans kort samengevat, over het man en vrouw zijn en de  taakverdeling thuis tussen man en vrouw. Want tegenwoordig doet iedereen alles; we rennen van A naar B, we proberen ons overal maar aan te passen en we willen heel flexibel multitasken. Maar we lopen bijna allemaal tegen een burn-out aan. Dus heerlijk als er een heldere taakverdeling komt, die ervoor zorgt dat iedereen in zijn of haar kracht wordt gezet en de verschillen juist respecteert. Maar hoe doe je dat?

Manwijven

Een ware ‘Aha-Erlebnis’

Deze voorstelling zal veel herkenning oproepen en er zal veel gelachen worden. Tegelijkertijd is het een mooi startpunt om over de verschillen tussen man en vrouw te praten.  Want dat er verschil is, dat is een feit. Vooral tussen de oren. Want onder invloed van hormonen ontwikkelt elke sekse een andere hersenstructuur en daarmee een andere kijk op de werkelijkheid. Dat zorgt vaak voor verwarring in de communicatie. Bovendien gaan mannen en vrouwen anders om met het oplossen van problemen, het nemen van beslissingen en het verwerken van stress. Ook het gevoel van waardering is bij beiden anders. Daar ontstaat vaak gedoe en onbegrip over.

Hoe zit het met diversiteit bij jou op de werkvloer?

Interessant om jezelf eens af te vragen, hoe dit bij jou zit en hoe het zit met het verschil tussen mannen en vrouwen in het bedrijf waar jij voor werkt. Hoe zit het met de diversiteit op de werkvloer? Binnen veel bedrijven lijkt er wel diversiteit te zijn, maar het wilt nog niet altijd lukken om de verschillende inzichten en perspectieven op een goede manier in te zetten. Hierdoor komt de meerwaarde van diversiteit niet uit de verf, waardoor het moeilijker is om in te zien wat de meerwaarde is van samenwerken met mensen die ‘anders’ zijn dan jijzelf.

Sociaal psychologen over diversiteit

Veel sociaal psychologen houden zich met diversiteit bezig en doen ook onderzoek naar dit vraagstuk. Uit recent onderzoek m.b.t. verschil op de werkvloer is bijvoorbeeld gebleken dat:

“Vrouwen die succesvol zijn, gedragen zich vaak extreem mannelijk, om maar te laten zien dat ze net zo ambitieus en competitief kunnen zijn als hun mannelijke collega’s. En wie dat niet wil, vertrekt weer.”

en

Ook al zijn mannen anders dan vrouwen, vaak wordt vergeten dat mannen net zoveel gevoel hebben als vrouwen. Alleen weten mannen dit beter te verbergen. Het is voor een man dan moeilijk om naar voren te stappen en zijn ware gevoelens te erkennen en aan te geven. Want als een man dat doet, wordt hij als zwak bestempeld door de maatschappij.”

Ik vind dat verrassend. Kennelijk is er een soort onbeschreven regel waarin wij voor ogen hebben, hoe we ons moeten gedragen binnen een bepaalde functie. We doen ons anders voor omdat we anders niet begrepen worden en we ons serieus genomen voelen. Op dat moment verliezen we onze authenticiteit.

Werken vanuit acceptatie

Denken in hokjes en in het hokje passen, anders voldoe je niet. Naar mijn idee ligt daar de kern waarom diversiteit creëren zo moeizaam gaat. Het is juist krachtig en het versterkt alleen maar wanneer je iets anders aanpakt, je anders uit, anders denkt en je kwetsbaar opstelt. Er moet meer moeite gedaan worden om elkaar te begrijpen en te vertrouwen. Werken vanuit acceptatie en vertrouwen is de meest effectieve werkvorm. En ja, dat kost tijd. Maar ik ben er van overtuigd dat het ook heel veel oplevert.

Meer dan alleen het verschil tussen mannen en vrouwen

Diversiteit gaat niet alleen over man/vrouw of over de etnische achtergrond. Diversiteit betekent eigenlijk gewoon: oog hebben voor de goede kanten van mensen om je heen en niet verblind zijn door de verschillen.

Spreekt je dit aan? Dan kom ik graag de voorstelling spelen.  Samen met Buro Heron creëren we een leerdag met als uitgangspunt hoe we diversiteit makkelijker bespreekbaar en werkbaar kunnen maken op de werkvloer. Een leerdag vol interactie, doen, lachen, kwetsbaar durven zijn en luisteren naar elkaar. Met als doel: inzicht te krijgen in elkaars verschillen, deze meer te gaan waarderen en juist als talent te gaan zien.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.