, ,

De juiste balans tussen mannen en vrouwen in organisaties

Diversiteit in organisaties

Ieder jaar op 8 maart is het Wereld Vrouwendag. Deze dag staat in teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen over de gehele wereld. Vrouwen komen op voor hun rechten op het gebied van arbeid en kiesrecht. Op deze dag zetten we vrouwen graag in het zonnetje, ook dames in hoge posities in organisaties verdienen extra aandacht.

Diversiteit in organisaties

Een juiste balans tussen mannen en vrouwen op de werkvloer kan voor een beter bedrijfsresultaat zorgen. Wanneer organisaties meer diversiteit in alle lagen van de organisatie weten te realiseren, maakt dit organisaties effectiever en winstgevender. Een goede verdeling op de werkvloer evenals aan de top levert hier een positieve bijdrage aan. Dit blijkt uit een onderzoek naar diversiteit in de boardroom van Graydon. (Bron)

Uit dit onderzoek blijkt dat steeds meer corporate organisaties de stap maken naar een divers bestuur. Zo heeft één op de vijf corporate organisaties een bestuur met minstens een vrouw. (Semi) overheid gerelateerde organisaties kennen momenteel de meeste diversiteit in het bestuur. In deze sector wordt bijna één op de vier topposities ingevuld door een vrouw. Alle overige sectoren laten ook een toename zien in het aantal vrouwen in de top. Momenteel is bijna 16 procent van alle topbestuurders vrouw. Er is een geleidelijke toename in vergelijking met de afgelopen jaren.

Inspirerende voorbeelden

Een mooi voorbeeld van een succesvolle dame in een bestuurlijke rol is Janine Vos, HR Directeur bij de Rabobank. Zij is HR Directeur van het jaar geworden vanwege haar visie op leiderschap en de toekomst van het werk. Haar kracht is dat ze zichzelf en open is en ze behandelt mensen zoals ze zelf ook behandeld wilt worden. Janine Vos zegt: ‘Ik heb een passie voor mijn vak: als je dat niet hebt, voelen mensen dat meteen.’ Een ander inspirerend voorbeeld is Ingrid Schäfer-Poels, werkzaam bij de Politie. Zij is de eerste vrouw die de Limburgse Politie gaat leiden. In de afgelopen jaren toonde ze overtuigend aan dat ze een flinke verantwoordelijkheid kan dragen. Medewerkers en korpsleiding leerden haar kennen als een krachtige en sociale politievrouw met een sterk rechtvaardigheidsgevoel.

Diversiteit in organisaties zorgt voor veel positieve resultaten, maar het leidt niet vanzelf tot een inclusieve bedrijfscultuur. Wat je kunt doen om een inclusieve bedrijfscultuur te stimuleren, lees je hieronder.

Een inclusieve organisatiecultuur creëren

Met inclusie wordt verstaan dat je mensen actief betrekt bij je organisatie. Een sfeer en werkwijze waarin alle medewerkers hun talenten kunnen benutten én waar hun talenten gezien worden, is hierbij gewenst. Luisteren naar elkaars ideeën, elkaar opnemen in de groep en zorgen dat niemand impliciet of expliciet buitengesloten wordt. Iedereen zijn of haar mening telt, ongeacht de status  of positie binnen de organisatie. Creëer een gemeenschappelijk doel waar je samen aan werkt en zorg ervoor dat iedereen zich veilig voelt om zijn of haar mening te uiten. Inclusie kan veel opleveren voor organisaties. Het kan ervoor zorgen dat de eilandjescultuur verdwijnt en samenwerking gestimuleerd wordt. Inclusie is een manier van hoe je met elkaar omgaat om tot de beste bedrijfsresultaten te komen.

Feminine Red Power

Eén van de experts op het gebied van diversiteit is Chantal Heutink, Leading Lady Feminine Red Power. Chantal gelooft in de kracht van vrouwen, hun ‘Feminine Red Power’. Vanuit die kracht zijn vrouwen de changemakers om de balans bij zichzelf, op de werkvloer en in de maatschappij te herstellen. Wanneer wij ons laten leiden door onze intrinsieke kracht en hierop vertrouwen wordt onze vrouwelijke kracht ontketend. Dit leidt tot meer voldoening, plezier, arbeidsvreugde, vruchtbare samenwerkingen, hernieuwd leiderschap en het tot bloei komen van het eigen potentieel. Wij hebben haar een aantal vragen gesteld over dit relevante thema.

Lees hier het volledige interview met Chantal Heutink

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.