Wendbaarheid vraagt vitaliteit
Josh Bersin, oprichter van Bersin by Deloitte, geeft ook dit jaar aan met welke uitdagingen HR-managers te maken krijgen in 2018.
Aandacht voor het welzijn van medewerkers
In de top 5 van prioriteiten op de HR agenda 2018 staat volgens Bersin het welzijn van medewerkers. Niet geheel verrassend aangezien de cijfers van verzuim en burn-out blijven stijgen, met name bij jongeren onder de 25 jaar. In deze prestatiemaatschappij een grote uitdaging en een niet te negeren signaal voor HR-managers.
De focus van gezondheids- en welzijnsprogramma’s is de afgelopen jaren verschoven. Voorheen wilden organisaties hun kosten zo laag mogelijk houden. Nu gaat het erom dat medewerkers beter presteren, hun inzetbaarheid vergroten en daarmee een positieve bijdrage leveren aan de organisatiecultuur. Zo blijven medewerkers immers wendbaar voor nu én de toekomst.
Duurzame werking; daar is meer voor nodig
Een zorg daarbij is de hoge kosten van dergelijke vitaliteits- en gezondheidsprogramma’s. En het effect van deze ‘kies gezond eet een appel’ campagnes is te betwijfelen. Veel organisaties denken dat het aanbieden van fruit bij de receptie, het inhuren van een stoelmasseur of het neerzetten van pooltafels een duurzame bijdrage levert aan het welzijn van hun medewerkers.
Een massage onder werktijd is heerlijk en een spelletje op zijn tijd kan ook voor de nodige collegiale binding zorgen. Maar of het een duurzame werking heeft op de wendbaarheid van medewerkers, dat betwijfel ik ten zeerste. Er is volgens mij meer nodig dan deze over het algemeen positief gewaardeerde prikkels. In ieder geval voor medewerkers die dagelijks stress en werkdruk ervaren.
Meetbare impact op vitaliteit
Kijk bijvoorbeeld eens naar het wetenschappelijk bewezen en succesvolle programma The Lab of Life, waarin je naast je vitaliteit ook je motivatie en effectiviteit vergroot. In 5 sessies van 2 uur ga je met concrete praktijksituaties en werkzame oefeningen aan de slag.
Het is een impactvol programma dat bijdraagt aan talent retention en een significante verlaging van overbelasting en stress laat zien. Het programma wordt op basis van no cure no pay ingezet. Je persoonlijke vooruitgang wordt gemeten en heeft het programma niet het gewenste effect, dan krijg je je geld terug.
Ben je benieuwd naar de resultaten van The Lab of Life? Klik dan op bijgaande factsheet. TLOL-EffectRapportage
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!