Traineeships in de techwereld

Als L&D-specialist in de techwereld wil je graag dat je trainees innovatief zijn. Dat krijg je alleen voor elkaar als je traineeship ook innovatief is. Voor het ontwikkelen van hard skills heb je vaak input genoeg vanuit je techcompany zelf. Maar generatie Z wil juist ook ontwikkelen op soft skills. Hun werk is een stuk van hun identiteit. Hoe ontwikkel je die goed in een traineeship? We geven je 3 tips voor traineeships in de techwereld.

3 L&D-tips om een innovatief traineeship op te zetten in de techwereld

Een roze zeshoek met een witte 1 in het midden

Laat ze aan zichzelf werken met strategische opdrachten

Gen Z kijkt niet alleen naar hun loonstrookje. Ze willen iemand wórden door hun werk. Investeer dus in identiteitsontwikkeling. Laat je trainees strategisch aan hun profilering in de organisatie werken. Je krijgt die zelfontwikkeling voor elkaar door trainees vooral veel zelf te laten doen.

Zet daarvoor strategische opdrachten in die over de dagelijkse praktijk van de trainee gaan. Laat ze direct een opdracht uitvoeren die invloed heeft op de organisatiecultuur, bedrijfsvoering of een product. Ze ervaren dan vanaf het begin dat ze ertoe doen. Gen Z wil iets toevoegen aan de wereld, dus geef ze daar meteen de kans voor.

Waarom strategische opdrachten in een techtraineeship?

Door strategische opdrachten doen trainees snelle succeservaringen op. Ze gaan netwerken, waardoor ze in no time kennismaken met andere afdelingen en collega’s. Én ze voegen direct waarde toe aan je organisatie, dankzij hun frisse inzicht. Zowel voor de trainee als voor je techbedrijf is het goed dat de trainee direct ‘in het bedrijf’ bezig is. Hiermee vergroot je de kans dat trainees verbonden blijven aan je organisatie.

Een oranje cirkel met een witte 2 erin

Geef trainees invloed op hun leerproces

Laat zien dat je als techbedrijf flexibel bent door trainees zelf een deel van hun traineeprogramma te laten maken. Dat kun je doen door een Skill Gym, waarin ze intervisievragen inbrengen. Ook oefenen ze eigen casussen met een professioneel trainingsacteur. Juist voor techtrainees is dit een heel leerzaam. Laat je trainees ook een strategisch onderwerp kiezen om uit te werken met hun projectgroep. Zo maken ze iets wat direct in de organisatie ingezet kan worden.

Een blauwe zeshoek met een witte 3 in het midden

Maak ze meteen weerbaar en vitaal voor de toekomst

Een van de grootste uitdagingen voor jonge trainees is het verdelen van hun tijd en focus. Je trainees zijn jonge mensen die álles tegelijk willen. Naast een vlammende carrière willen ze ook graag sociaal actief zijn, een goed salaris, een koophuis, mooie auto én positieve impact maken op de wereld. FOMO – fear of missing out – speelt een grote rol bij generatie Z. Dat leidt vaak tot voor burn-outklachten en stress. Leer je trainees dus omgaan met de hoge eisen die ze aan zichzelf stellen. Werk het hele traineeship aan weerbaarheid en vitaliteit van je trainees.

Sparren of een traineeship opzetten?

Ben je benieuwd hoe je een Skill Gym opzet in jouw tech company? Of wil je een keer sparren over het trainen van soft skills tijdens je techtraineeship? Schakel dan Buro Heron in. Wij weten hoe je traineeships in de techwereld opzet. We laten andere perspectieven zien op bestaande problemen. Dat boeit Gen Z. En we werken met vernieuwende werkvormen, zoals een virtual reality experience, ervaringsgericht leren, een boksclinic of een bouwchallenge.

Wil je meer informatie of even kennismaken? Bel of mail ons.

LinkedIn
Instagram